Rookmelders verplicht in woningen

Iedere woning moet vanaf 1 juli 2022 met voldoende rookmelders uitgerust zijn. Concreet betekent dit dat iedere bewoonbare verdieping voorzien moet zijn van een rookmelder. Kelders en zolders waar niet geleefd wordt, hoeven daarentegen niet van een rookmelder voorzien te worden.

Heb je dus een huis met twee verdiepingen, een kelder en een zolder, zul je twee rookmelders moeten installeren. Verbouw je die zolder en maak je er een slaapkamer, kantoor of entertainment kamer van, is daar een rookmelder ook verplicht.

Heb je overigens een begane grond waar niet geleefd wordt, maar die wel dient als vluchtroute, is ook daar een rookmelder verplicht. Dit is het geval als je voordeur in een hal uitkomt, waar je direct met de trap een verdieping hoger moet.

De regelgeving voor nieuwbouwwoningen zijn vrijwel gelijk, met als belangrijkste verschil dat de rookmelder op het stroomnet moet zijn aangesloten. Die mag dus niet op batterijen werken. 

Welke rookmelder kies je het beste

Iedere rookmelder die aan de NEN-14604 norm voldoet, volstaat om aan de regelgeving te voldoen. Heb je liever een rookmelder op netstroom, zal die de NEN-2555 norm moeten halen.

Gekoppelde rookmelders

Sommige rookmelders, koppel je gemakkelijk draadloos aan elkaar. Gaat er dan één af, stuurt die een signaal door naar de gekoppelde melders zodat ze allemaal afgaan. Sommige buren kiezen er ook voor hun rookmelders door te koppelen.

Dit is een slimme keuze als je slecht beweeglijke of slechthorende huisgenoten hebt. De rookmelders doorkoppelen zorgt ervoor dat zij het alarm eerder horen en dus meer tijd hebben om veilig buiten te komen. Ook voor gamers die graag een koptelefoon dragen, is een doorgekoppelde rookmelder een goed idee.

Rookmelder op netstroom

Een rookmelder heeft zo nu en dan een nieuwe batterij nodig. Als je je rookmelder op netstroom aansluit, weet je in ieder geval zeker dat die altijd zal werken. In veel gevallen is het vrij makkelijk te doen om de rookmelder op netstroom aan te sluiten.

Slimme rookmelders

Krijg meldingen op je telefoon of houd vanaf je vakantieadres het huis in de gaten door de ingebouwde camera. Een slimme melder kan veel extra toepassingen met zich meebrengen.

Soms meten slimme melders ook meer dan alleen rook. Zo slaan ze in veel gevallen bijvoorbeeld alarm bij koolstofmonoxide.

Combimelders

Een combimelder meet zowel rook als koolstofmonoxide en slaat alarm als de waarden ervan te hoog zijn. Deze melders hang je dus best in de buurt van een cv-ketel waar koolstofmonoxide het snelst kan toenemen.

Vorige
Vorige

Zo verbruik je deze winter minder energie

Volgende
Volgende

Warm, koud, Kelvin, Lumen - Zo kies je de juiste verlichting